روشهای حل و فصل اختلافات و مشکلات حقوقی و کیفری امروزه بسیار زیاد میباشد و افراد میتوانند به افراد خبره از جمله وکیل مراجعه کنند. این مورد را در نظر داشته باشید که شما میتوانید از داور، مراجع قضایی، شورای حل اختلاف و میانجیگر و یا موسسههای میانجیگری برای حل و فصل مشکل خود کمک بگیرید. ما در اینجا میخواهیم شما را با دو مفهوم داوری و مراجع قضایی آشنا کنیم و این دو مرجع را از نظر مزایا و معایب مورد بررسی قرار دهیم.
برای دریافت مشاوره تخصصی در امور قراردادی خود از وکیل نبوی با شماره 09216982591 تماس حاصل نمایید.
تفاوت داوری با مراجع قضایی را با هم مشاهده می کنیم:
فهرست محتوا
۱_ هزینه داوری با دادگاه کاملاً متفاوت میباشد،و این مورد را در نظر داشته باشید که هزینههای دادرسی در دادگاه ثابت است ولی هزینه داوری بنا بر درخواست و نوع خواسته شما کاهش و یا افزایش مییابد.
۲_ مدت زمان داوری توسط طرفین مشخص میشود در حالی که در دادگاه زمانی رسیدگی بر اساس حجم پروندههای موجود در شعبه مشخص میشود که در واقع مانند هزینه دارای مدت زمان مشخصی است.
۳_ در داوری طرفین از قبل اختلاف و موضوع را میدانند و با توافق یکدیگر به داور مراجعه میکنند در حالی که در دادگاه ممکن است یکی دیگر از اصحاب دعوا از موضوع اختلاف مطلع نباشد و برای او احضاریه و یا حکم جلب صادر شود.
۴_ تفاوت دیگری که برای این دو مرجع در نظر گرفته شده است این است که امکان انتخاب قاضی در دادگاه وجود ندارد، ولی در داوری طرفین میتوانند بنابر سلیقه و توافق هم موضوع ارجاع را به یک فرد متخصص و یا اطرافیان ارجاع دهند.
۵_ و آخرین تفاوتی که بین این دو مرجع پرقدرت وجود دارد این است که قاضی باید بر اساس قوانین و عرف جامعه به موضوع رسیدگی کند ولی داور جلسات رسیدگی را تشکیل میدهد و نتیجه آن سازش و یا عدم سازش بین طرفین است.
داور، مراجع قضایی چیست؟
داور بر وزن دادگر به معنای گازی و یا کسی است که مرافعه و اختلاف بین دو یا چند نفر را رفع میکند بدون اینکه نیاز به رعایت تشریفات رسمی باشد. امروزه در قوانین کشور ما داور از اهمیت خاصی برخوردار است. طرفین قبل از اینکه پرونده خود را به مراجع قضایی ارجاع دهند و سابقه کیفری و حقوقی برای خود به وجود بیاورند میتوانند مشکل را به داور ارجاع دهند و با توافق همدیگر و بدون هیچگونه نزاح و درگیری به یک راه حل عالی برسند.
اگر به قوانین جمهوری اسلامی ایران توجه کنید مشاهده میکنید که در مواد ۴۵۴ تا ۵۰۱ در مورد داوری بحث شده و گفته شده است که داور یک شخصیت حقیقی دارد و بر اساس قرارداد فقط میتواند به دعاوی که مربوط به اصل نکا و فسخ آن طلاق نسب و دعاوی مربوط به ورشکستگی و از این قبیل دعاوی هستند را رسیدگی کند.
در بالا به صورت اختصاصی در مورد داوری توضیح دادیم و در اینجا میخواهیم شما را با مفهوم مراجع قضایا آشنا کنیم چون این مرجع سابقه زیادی در جامعه دارد و از دیرباز در بین مردم جایگاه ویژهای برای تضمین عدالت و نظم پیدا کرده است.
مراجع قضایی به چند دسته تقسیم میشود که مهمترین آنها اختصاصی و عمومی میباشد و شما بنا بر نوع دعاوی خود میتوانید دادخواست و یا شکوایه در دفاترهای قضایی تنظیم کنید و بر اساس نوع دعوای شما پرونده به دادگاه مورد نظر فرستاده میشود. این مورد را در نظر داشته باشید که در مراجع قضایی شما نیاز به پرداخت هزینه بالا و صرف کردن انرژی و زمان زیادی هستید، چون پروندههای زیادی در این مراجع قرار میگیرند که همه این افراد به دنبال گرفتن حق خود هستند، پس صبوری در این راه ملاک اول برای خواهان است. در مراجع قضایی شما مدت زمانی داری که میتوانید نسبت به حکم دادگاه اعتراض کنید و به هیچ وجه نمیتوانید قاضی را تغییر دهید و باید صبور باشید تا روند پرونده ادامه پیدا کند.
مزایای ارجاع به داوری و مراجع قضایی را بیان می کنیم:
دو نهاد به نام داوری و مراجع قضایی وجود دارد که ما در این مقاله میخواهیم به شما بیان کنیم که مراجعه به کدام یک از این مراجع برای شما بهتر است و شما با توجه به مزایا و معایب و خواندن تفاوت آنها بنابر سلیقه خود میتوانید هر کدام از این مراجع را برای رفع مشکل خود برگزینید.
مزایای داوری در حل و فصل اختلافات بسیار زیاد میباشد که اولین مورد این است که انتخاب داور توسط طرفین صورت میگیرد. شما در دادگاه و محل استرسزا قراره نمیگیرید و بر اساس توافق حل میتوانید محل مشخصی را برای رفع اختلافات در نظر داشته باشید.
سهولت و آسانی در رسیدگی یکی دیگر از مزیت در مراجعی داوری میباشد چون نیاز به تشریفات آیین دادرسی مدنی نیست و خارج از نوبت به پرونده رسیدگی میشود. رسیدگی در داوری کاملاً خصوصی و محرمانه و غیر علنی میباشد که داور در این زمینه باید اسرار طرفین را حفظ کند.
همانطور که مراجع داوری دارای مزایا زیادی هستند قطعاً مراجع قضایی نیز میتوانند اینگونه مزایا را در پرونده اختصاص دهند. یکی از مزایایی که در مراجع قضایی وجود دارد این است که به هیچ عنوان حق طرفین پایمال نمیشود، چون قاضی دادگستری سوگند خورده که تمام حق و حقوق را به کسی که دارای این حق است بدهد و از این رو طرفین در انتخاب قاضی به هیچ عنوان بنا بر سلیقه شخصی خود عمل نمیکنند. شاید مراحل رسیدگی به حق در مراجعی قضایی طولانی باشد ولی خواهان و خوانده در این مراحل این حق را دارند که اسناد و مدارکی را برای دفاع از خود ارائه دهند و در این مدت طولانی قاضی وقت زیادی برای رسیدگی و مطالعه دارد.
افراد کمی در جامعه هستند که پروندههای خود را به جای ارجاع به مراجع قضایی به نهادهای نوپا از جمله داوری و میانجیگری ارجاع دهند چون این افراد اعتقاد دارند که مراجع قضایی یک نهادیست که از گذشته به دنبال حق افراد بوده و اگرچه مراجع قضایی دارای نقصها و کاستیهایی است ولی با این حال مورد توجه طرفین قرار گرفته است.
انتخاب داور چگونه است؟
۱_انتخاب داور توسط طرفین اختلاف قرار میگیرند و این دو طرف میتوانند با یکدیگر مذاکره و توافق کنند که چه افرادی را برای حل اختلاف انتخاب کنند.
۲_شاید جالب باشد که بدانید انتخاب داور توسط شخص ثالث امکانپذیر است یعنی به غیر از طرفین افراد دیگر میتوانند داور را انتخاب کنند.
۳_اگر طرفین و شخص ثالث داوری را انتخاب نکردند قطعاً دادگاه داور انتخاب میکنند که بیشتر افراد ترجیح میدهند که انتخاب داور توسط خودشان صورت بگیرد.
طرفین باید چه شرایطی در تعیین داور و مراجع قضایی داشته باشند؟
در صورت بروز اختلاف وقتی اشخاص میتواند به داور و مراجع قضایی مراجعه کنند که یک سری شرایطی داشته باشند که مهمترین آنها داشتن اهلیت برای اقامه دعوا است. این امر را در نظر داشته باشید افرادی که شرایط لازم برای اقامه دعوا ندارند قطعاً ولی و وکیل آنها میتوانند جایگزین آنها برای گرفتن حق باشند.
مهمترین شرایطی که برای طرفین در نظر گرفته شده این است که برای ارجاع امر به داوری باید تراضی داشته باشند در حالی که در مراجع قضایی هر یک از طرفین با داشتن قصد و رضا و اهلیت به تنهایی میتواند اقامه دعوا کند. طرفینی که داور انتخاب میکند باید بدانند که چه مسائلی قابل ارجاع به داوری است اگر اموری که توسط داور حل نمیشود قطعاً باید به مراجع قضایی فرستاده شود.
چه مزایایی برای ارجاع به داوری وجود دارد؟
علاوه بر اینکه مزایایی برای داوری بیان شده باید این نکته را در نظر داشته باشید که اگر بعضی از امور رعایت نشود قطعاً ارجاع به داوری میتواند خطرناک باشد و مشکلات جبران ناپذیری برای افراد ایجاد کند. به عنوان مثال اگر افراد به داوری مراجعه کنند که اطلاعات حقوقی ناکافی داشته باشد نه تنها مشکل آن هابرطرف نمیشود بلکه پرونده دوباره از اول باید به دادگاه فرستاده شود. عدهای ترجیح میدهند که رفع اختلاف خود را به مراجع قضایی ارجاع دهند چون در این مرجع اعتماد به صداقت و امانت داری قاضی دارند.
اگر داور نتواند پرونده را بر اساس قواعد حقوقی و قوانین مرتبط به دعوا حل و فصل کند دادگاه روی کار میآید چون مراجعی قضایی از نظر حقوقی سواد علمی بالایی دارد و میتواند در هر نوع پروندهای نفوذ کند و مشکلاتی که در مراجع داوری ایجاد شده را به نحو احسن از بین ببرد. اگر شما به داور مراجعه کنید و با مشکل بر بخورید دوباره برای حل اختلاف باید هزینه و زمان زیادی صرف کنید که بیشتر افراد ترجیح میدهند که در همین ابتدا به مراجع قضایی مراجعه کنند تا مشکلات روانی و آثار منفی و جوانب مخرب زای زیاد را از بین ببرند.
مشاوره وکیل قرارداد ها
وکیل نبوی ، این امکان را برای شما فراهم کرده است که بتوانید مشاوره دریافت کنید. به این منظور کافیست تا از طریق یکی از روش های ارتباطی سایت، سوال خود را با مجموعه مطرح نمایید. شما می توانید از طریق پشتیبانی سایت و یا شماره واتساپ با وکیل نبوی ، ارتباط برقرار کنید.
نتیجه گیری ؛ ارجاع به داوری بهتر است یا مراجع قضایی
با توجه به اینکه امروزه جمعیت افزایش یافته و به همان اندازه تعداد پروندههای حقوقی و کیفری افزایش یافته به این نتیجه میرسیم که مراجعه به داوری خیلی بهتر از مراجع قضایی میباشد چون مراجع داوری میتوانند با دقت بیشتری به پروندههای شما رسیدگی کنند. در این میان حقوقدانان و وکلا میتوانند قرارداد ارضای اختلاف به داوری را به صورت قانونی و متناسب تنظیم کنند تا شما بتوانید درستترین راه را برای اختلافات حقوقی خود انتخاب کنید.